Totul despre marci

Cabinet de proprietate intelectuala

Cere oferta
+40 726 282 708
OFERTA PERSONALIZATA TE SUNAM NOI
ADRESA:Bd. Unirii, Sector 3, Bucuresti
TELEFON: (+4) 0726 282 708 | EMAIL: office@totuldespremarci.ro
Totuldespremarci.ro
Inregistrare marci
De ce trebuie inregistrata o marca?
Intr-o lume guvernata de piata si de concurenta este important sa-ti protejezi numele, indiferent daca vorbim de numele unui produs, al unui serviciu sau al unei firme
Ce pot inregistra ca marca ?
Aparent, posibilitatea de alegere a marcilor este nelimitata insa, in realitate, alegerea sau crearea unei marci nu este o problema usoara.
Ce este o marca?
Le vedem, le auzim, le atingem, le mirosim. Sunt prezente peste tot in viata noastra, pe strada, in propria casa, in supermarketuri, in restaurante.
CABINET DE PROPRIETATE INTELECTUALA
CABINET DE PROPRIETATE INTELECTUALA

Inregistrare marci comunitare

Marca comunitara reprezinta un sistem independent de protectie pe teritoriul UE, nesubstituindu-se marcii nationale si internationale.

Ce sunt marcile comunitare?

Marca comunitara reprezinta un sistem independent de protectie pe intreg teritoriul Uniunii Europene, nesubstituindu-se marcii nationale si nici marcii internationale. Prin inregistrarea marcii comunitare se obtine un titlu unic ce asigura protectie unitara pe intreg teritoriul Comunitatii Europene.

Protectia prin inregistrarea marcii comunitare nu are un caracter obligatoriu si nici exclusiv, iar companiile care nu sunt interesate in inregistrarea marcilor pe teritoriul Uniunii Europene pot sa-si inregistreze marcile pe cale nationala si/sau


Implicatiile inregistrarii marcii comunitare asupra marcii nationale:

Marcile comunitare inregistrate isi extind efectele si pe teritoriul noilor state membre(implicit si pe teritoriul Romaniei), putand aparea eventuale conflicte cu marcile care au fost inregistrate pe cale nationala inainte de aderarea statului respectiv.

Rezolvarea conflictului marca comunitara-marca nationala are la baza vechimea marcilor Daca marca nationala este inregistrata inaintea marcii comunitare se poate interzice utilizarea marcii comunitare in Romania. Daca marca nationala este inregistrata ulterior marcii comunitare, titularul marcii comunitare poate solicita anularea in instanta a marcii nationale.

Cine poate inregistra marci comunitare?

Orice persoana fizica sau juridica poate sa inregistreze o marca comunitara daca indeplineste una din urmatoarele conditii:

  • are nationalitatea unui stat membru a UE, a unui stat membru al Conventiei de la Paris sau al Organizatiei Mondiale a Comertului
  • are domiciliul , sediul sau o intreprindere industriala sau comerciala efectiva si serioasa pe teritoriul UE, pe teritoriul unui stat membru al Conventiei de la Paris sau al Organizatiei Mondiale a Comertului.

In situatia in care nu este indeplinita nici una din aceste conditii, exista posibilitatea obtinerii unei inregistrari de marca comunitara daca exista un acord de reciprocitate intre tara solicitantului si UE.


Ce fel de semne pot fi inregistrate ca marci comunitare?

Pot fi inregistrate ca marci comunitare insemne cum ar fi:

  • cuvinte
  • nume si prenume
  • semnaturi
  • desene
  • slogane
  • portrete
  • fotografii
  • litere, cifre, culori
  • forma produsului sau ambalajului
  • insemne care pot fi percepute tactil
  • insemne care pot fi percepute prin utilizarea auzului
Durata protectiei:

Valabilitatea unei marci comunitare este de 10 ani si se poate reinnoi nelimitat pe o perioada de 10 ani, cu respectarea termenelor prevazute de lege si cu plata taxelor.

Modificarea marcii in timpul procedurii de inregistrare a marcii sau de reinnoire nu se poate face decat daca aceasta nu afecteaza substantial marca.


Procedura de inregistrare marci comunitare:

Inregistrarea marcii comunitare cuprinde urmatoarele etape:

  • depunerea cererii de inregistrare marca comunitara
  • examinarea cererii de inregistrare marca comunitara
  • publicarea cererii de inregistrare a marcii comunitare

 

Cand cererea de inregistrare a marcii comunitare satisface dispozitiile Regulamentului Marcii Comunitare si cand nu a fost formulata nici o opozitie la inregistrarea marcii comunitare sau cand opozitia nu a fost admisa, marca este inregistrata si publicata ca marca comunitara, cu conditia platii taxei de inregistrare a marcii comunitare.


Avantajele inregistrarii marcii comunitare:
  • Obtinerea inregistrarii marcii pe ansamblul Uniunii Europene printr-o procedura de inregistrare a marcii unica, simplificata si cu un cost mai mic decat in cazul depunerii cererii separat in fiecare stat membru; aceasta procedura de inregistrare a marcii comunitare permite celui interesat sa-si inregistreze(protejeze) marca in toate tarile UE printr-o singura cerere;
  • Existenta unui sistem de taxe unic in locul platii taxelor individuale catre fiecare oficiu national; aceste taxe se platesc la Ohim;
  • O societate care doreste sa inregistreze o marca comunitara nu trebuie sa aiba o cerere sau o inregistrare prealabila, cum se intampla in cazul unei cereri de marca internationala depusa in baza Protocolului sau Aranjamentului de la Madrid;
  • Pentru a depune cererea deinregistrare a marcii comunitare se poate alege o limba oficiala a Uniunii Europene; Tot ceeea ce se intampla cu o marca comunitara inregistrata va avea aceleasi efecte in toate tarile UE: inregistrarea, cesiunea unei marci va avea un efect automat in toate statele membre;
  • Utilizarea marcii intr-un stat membru determina validitatea marcii in ansamblul UE si permite evitarea decaderii marcii pe motiv de nefolosire pe o perioada neintrerupta de 5 ani;
  • Aderarea Comunitatii la Protocolul privind Aranjamentul de la Madrid permite un acces mai larg titularilor de marca care doresc sa-si inregistreze marcile la nivel international. Aceasta permite ca o cerere de marca comunitara sa constituie baza unei cereri de marca internationala, iar o cerere de marca

CABINET DE PROPRIETATE INTELECTUALA
CABINET DE PROPRIETATE INTELECTUALA

Servicii inregistrare marci

Desfasurandu-ne activitatea la nivel national, European si International si cu o experienta de peste 15 ani in domeniul juridic si al proprietatii intelectuale, va putem ajuta la inregistrarea marcilor, brevetarea inventiilor, precum si la inregistrarea programelor pe calculator.


CABINET DE PROPRIETATE INTELECTUALA
CABINET DE PROPRIETATE INTELECTUALA

Contacteaza-ne

Am ajutat la inregistrarea a peste 2000 de marci pentru clientii nostri din Romania, Uniunea Europeana si la nivel international.

    Suna Mesaj
    x

    Oferta personalizata

    Lasati-ne un mesaj mai jos, iar noi vom reveni catre dumneavoastra in 24 de ore.

      x

      Te sunam noi!

      Lasati-ne un mesaj mai jos, iar noi vom reveni catre dumneavoastra in 24 de ore.